Ice Skating

Wat doe je in de winter tijdens een kinderfeestje?

Is jouw kind jarig in de winter, dan kan het een grote uitdaging zijn om een leuk kinderfeestje te regelen. In de zomermaanden kun je makkelijker naar buiten toe en worden er meer activiteiten georganiseerd. Maar ook in winter heb je unieke thema’s en activiteiten die erg geschikt zijn voor een tof feestje.

In de wintermaanden blijf je voornamelijk binnen tijdens het kinderfeestje en hierop stem je de activiteit af. Je kunt ervoor kiezen om naar een indoor speelhal te gaan, gegarandeerd succes. Maar je kunt je ook uitleven met winterse thema’s die erg geschikt zijn voor een feestje.

In dit artikel deel ik tips met je over activiteiten en thema’s voor een kinderfeestje in de winter.

Ice Skating

Eropuit gaan in de wintermaanden? 

Wat altijd een gegarandeerd succes is tijdens een kinderfeestje is het bezoeken van een indoor speelhal. Bijna elke grote plaats heeft wel een indoor speelhal geschikt voor verschillende leeftijden. Ik ga hier dan ook geen tips delen over speelhallen omdat dit erg verschilt per woonplaats en de lijst dan wel erg lang wordt.

Wat ik wel ga doen is een aantal tips geven om eropuit te gaan in de wintermaanden tijdens een kinderfeestje. Niet iedereen ziet het zitten om 8 gillende kinderen in huis te hebben en hoe heerlijk is het dan om een groot deel van het feestje te kunnen uitbesteden. 

 • Schaatsen
  Veel plaatsen hebben tegenwoordig tijdens de wintermaanden een (overdekte) ijsbaan in het centrum. Het bezoeken van zo’n ijsbaan is erg geschikt voor een kinderfeestje. Schaatsen kun je er huren en meestal zit er een horecagedeelte bij waar de ouders heerlijk kunnen genieten van een afstandje. 
 • Skiën
  In Nederland heb je meerdere indoor en outdoor ski banen waar je vaak een arrangement kunt boeken speciaal voor kinderfeestjes. Het is een unieke activiteit die veel kinderen niet vaak ondernemen. 
 • Curling
  De sport curling is in Nederland niet zo heel bekend, maar het is een sport die je redelijk makkelijk oppakt en leuk is om als groep te spelen. Heb je in de buurt een ijsbaan zitten met daarbij een curling vereniging, vraag eens naar de mogelijkheden voor een workshop en ik denk dat je een uniek feestje te pakken hebt. 
 • Museum
  Nederland telt heel veel musea die ook erg geschikt zijn voor kinderen of waar speciale speurtochten of opdrachten zijn voor kinderen. Deze kunnen ook erg geschikt zijn om met een kinderfeestje naartoe te gaan. 
 • Theater
  Bijna alle theaters hebben speciale voorstellingen voor kinderen. Laat je budget het toe, dan is dit een erg leuke activiteit om met kinderen te doen tijdens een kinderfeestje. Kijk ook vooral naar de iets kleinere en minder bekende voorstellingen, dit zijn vaak pareltjes en kunnen je erg verrassen. Let wel goed op de leeftijdsaanduiding van de voorstelling. Je wilt niet dat het te spannend is.

Leuke thema’s voor thuis

Een kinderfeestje thuis vieren kan erg leuk zijn en kun je helemaal personaliseren zoals je dat zelf wilt. Je kunt je helemaal uitleven in thema’s en daarbij allemaal passende versieringen, activiteiten en eten bedenken.

Ik neem je mee in wat tips voor leuke thema’s die passen bij een feestje in de winter.

 • Winter wonderland
  Bij Winter Wonderland moet ik zelf altijd denken aan sneeuwvlokjes, gezellige versieringen en veel lichtjes. Ook de kleuren blauw, wit en zilver kunnen niet ontbreken bij dit thema. Als traktatie kun je denken aan donuts met poedersuiker, of wat dacht je van warme chocomelk met slagroom en heerlijke marshmallows. Er zijn ook genoeg knutselactiviteiten te bedenken in een winterse sfeer. Denk bijvoorbeeld aan het zelf maken van sneeuwvlokken van ijsco-stokjes of een eigen snowglobe maken. 
 • Frozen
  Welk meisje houdt er nu niet van Frozen, ik ben ze nog niet tegengekomen. Ik heb thuis een meisje van nu 6 die ervan overtuigd is dat ze later Elsa wordt.
  Een kinderfeestje in Frozen stijl kon bij ons thuis dus niet ontbreken en was ook een groot succes. Een voordeel van het thema Frozen is dat er veel materiaal voor aankleding te krijgen is, hierin kun je je helemaal uitleven. Wij hebben er een creatief feestje van gemaakt waarbij we toverstafjes hebben geknutseld en alle meisjes kregen glittertatoeages. Als afsluiting gingen de tafels aan de kant en de muziek aan om met zijn allen te dansen op de muziek uit de films.
 • IJstijd
  De ijstijd klinkt misschien niet heel voor de hand liggend als thema voor een kinderfeestje, maar het is een thema waar leuke dingen mee te bedenken zijn. Een leuke film in thema is Ice Age, kruip lekker warm op de bank en zorg voor popcorn en fris. Of wat dacht je van een speurtocht waarbij je gaat zoeken naar sporen uit het verleden? Zoek plaatjes van fossielen en verstop deze door het hele huis, de kinderen moeten dan op zoek naar de juiste dieren.
 • Winterdieren 
  In de wintermaanden zijn er weer andere dieren actief dan in de zomermaanden. Waarom niet een thema hieraan koppelen voor een feestje. Warme jassen aan en op naar het bos met elkaar. Hier kun je een leuke speurtocht doen waar winter dieren centraal staan waarbij je de dieren kunt zoeken, maar je kunt ook gaan voor verschillende weetjes en opdrachten. Of wat dacht je van Egeltje prik ipv Ezeltje prik.
  Ga je toch liever creatiever aan de slag, ga dan met elkaar vogelvoer maken voor in de tuin.

Winters eten tijdens het kinderfeestje

In de winter eet je andere gerechten dan in de zomer of in de lente. Als het buiten koud is, heb je minder zin om ijsjes te gaan eten. Ook tijdens een kinderfeestje in de winter kun je het eten hierop aanpassen.

Bijna alle kinderen kun je verwennen met warme chocolademelk met slagroom. En wil je dit wat feestelijk maken, bestrooi de slagroom dan met wat mini marshmallows.
Of wat dacht je van pannenkoeken met sneeuw, en je raadt het vast al. De poedersuiker gebruik je als de sneeuw op de pannenkoek.

Het is bijna zonde om op te eten en het is misschien ook meer een activiteit dan eten, Peperkoekhuisjes maken. Tegenwoordig heb je hier kant en klare pakjes voor in de winkel maar er is vast ook online een goed recept te vinden. Ga samen of alle kinderen apart een eigen koekhuisje bouwen. Vind je dit iets te spannend, want ze kunnen ook snel omvallen is mijn ervaring, ga dan voor de peperkoekman welke je ook goed kunt versieren. 

Ben je niet bang om de kou buiten te trotseren, dan kun je er ook voor kiezen om naar buiten te gaan en de BBQ of vuurkorf aan te steken. Reig marshmallows op een stokje en warm deze op boven het vuur. Een andere optie is om zelf broodjes en worst te roosteren en daarna heerlijk op te eten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *