Hoeveel kinderen nodig je uit voor een kinderfeestje?

Als je kind jarig is, dan wil het graag zijn of haar kinderfeestje vieren voor vriendjes en vriendinnetjes. Maar hoeveel kinderen nodig je uit. Als je de jarige de keus laat komt waarschijnlijk de hele klas en alle buurtkinderen. Maar als ouders zit je hier niet op te wachten.

Daarom vertel ik je in dit artikel meer over punten waar je rekening mee moet houden bij het bepalen van het aantal kinderen dat je uitnodigt voor het feestje. 

Hoeveel kinderen je uitnodigt voor een kinderfeestje hangt vooral af van de leeftijd van het kind. Meestal wordt de stelregel gebruikt dat je zoveel kinderen uitnodigt als de leeftijd van de jarige. Dus wordt de jarige 5 jaar, mag hij 5 kinderen uitnodigen. 

Niet voor iedereen is het haalbaar om de stelregel van de leeftijd van de jarige te gebruiken. Wordt je kind 12 jaar maar heb je daarvoor niet genoeg budget of past dit niet in je huis dan moet je andere afwegingen maken. 

Leeftijd jarige 

Een belangrijk aspect bij het bepalen van hoeveel kinderen je uitnodigt is de leeftijd van de jarige. Meestal begin je rond de 5 of 6 jaar met het eerste kinderfeestje. Dit is een leeftijd waarop voor veel kinderen dit nog nieuw is en dat kan soms best spannend zijn. Voor een kind van ongeveer 5 a 6 jaar kun je het beste niet te veel kinderen uitnodigen. Zowel voor de jarige kan dit overweldigend zijn als ook voor de vriendjes. En is dit voor jou als ouder het eerste kinderfeestje, dan is het ook een goed advies om eerst wat kleiner te starten.

Voor wat oudere kinderen is een aantal rond de 10 kinderen vrij normaal. Kinderen hebben al vaker feestjes gehad en kunnen ook beter omgaan met grotere groepen.  

Persoonlijke voorkeur

Hoeveel kinderen je uitnodigt is ook afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de jarige.
Bespreek als ouder met je kind wat hij of zij zelf graag wil. Er zijn kinderen die de voorkeur hebben voor een groot feest en het liefst de hele klas uitnodigen. Maar er zijn ook kinderen die de voorkeur geven aan een paar beste vrienden en het klein houden.

Praat erover met je kind, want hij weet zelf heel goed wat hij wel of niet wil. Als ouder beslis je wat het uiteindelijk wordt maar neem je kind wel mee in deze beslissing.

Hoeveel ruimte heb je beschikbaar

Denk goed na over de ruimte die je beschikbaar hebt voor het kinderfeestje. Vier je het feestje thuis, dan moet je daar misschien het aantal kinderen op aanpassen. Heb je een tafel voor vier personen, dan kun je daar best een paar extra stoelen bijzetten. Maar meer dan 6 kinderen ga je dan niet kwijt kunnen. 

Wil je er op uit met de kinderen dan moet je rekening houden hoeveel ruimte je hebt in je auto qua vervoer. In 1 auto kun je meestal wel 3 of 4 kinderen vervoeren maar wil je meer kinderen uitnodigen dan heb je extra vervoer nodig. Vaak kun je wel iemand vinden om mee te rijden zoals een andere ouder of opa’s of oma’s. 

Wat is je budget

Hoeveel kinderen je uitnodigt is ook afhankelijk van je budget. Je hebt kosten voor eten en drinken, de activiteit, eventuele vervoer, de aankleding en een klein cadeautasje.
Gemiddeld geven ouders ongeveer €110 euro uit aan een kinderfeestje.

Voordat je bepaald hoeveel kinderen er uitgenodigd worden is het belangrijk dat je bepaald wat je gaat doen en hoeveel geld je beschikbaar hebt. Je kunt dan goed inschatten hoeveel kinderen uitnodigen haalbaar is.

Vier je het feestje thuis dan heb je vaak wat minder kosten en is het mogelijk om meer kinderen uit te nodigen. Ga je er op uit dan heb je vaak te maken met entreekosten. De meeste activiteiten voor kinderfeestjes werken met arrangementen waarbij iets te eten en drinken bij zit. Je betaalt een bedrag per persoon en meestal varieert dit tussen de 8 en 15 euro per kind afhankelijk van de activiteit die je gaat doen. 

Het soort activiteit en de toezicht 

Wat je gaat doen speelt ook mee met hoeveel kinderen je kunt uitnodigen. Veel aanbieders van kinderfeestjes hanteren een minimum of maximum aan kinderen. Hierbij heb je zelf niet meer de keuze en wordt deze al voor je gemaakt.

Bedenk van te voren ook goed hoeveel toezicht je nodig hebt bij het soort activiteit wat je wil gaan doen. Bij een speurtocht in de buurt is het wel handig om wat extra hulp te hebben. Maar ga je naar een binnenspeeltuin, dan vermaken de kinderen zichzelf goed en hoef je bijna niks te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *