Hoe organiseer je een kinderfeestje? 

Het organiseren van een kinderfeestje kan een leuke ervaring zijn, maar het vergt ook de nodige planning en voorbereiding. Je wilt dat het feest een succes wordt, maar hoe doe je dat? In deze blog neem ik je mee in het organiseren van een kinderfeestje en deel ik een handige checklist met je.


Als je een kinderfeestje organiseert, is het belangrijk om op tijd te beginnen. Ongeveer 6 weken van tevoren is vroeg genoeg. Dit geeft voldoende ruimte om een thema te bedenken, een locatie te bepalen, een gastenlijst op te stellen en een datum en tijd te prikken. 

Thema 

Het eerste waarmee je begint bij het organiseren van een kinderfeestje, is het bepalen van een thema. Door te kiezen voor een thema kun je makkelijker bepalen welke activiteiten je wilt gaan doen en welke uitnodigingen je stuurt. Hoe leuk is het als het feest in het thema is van de favoriet van de jarige?
Overleg met je kind wat hem of haar interesseert.
Enkele thema’s zijn piraten, prinsessen, superhelden of dieren. Natuurlijk zijn er nog meer thema’s om uit te kiezen. Het kiezen van een thema vormt de basis voor je verdere planning. 

Locatie 

Bepaal op welke locatie je het kinderfeestje wilt organiseren. Je kunt het feestje thuis houden maar je kunt er ook voor kiezen om naar een externe locatie te gaan.De keuze hangt af van verschillende factoren. Bij het kiezen van je locatie moet je rekening houden met je budget. Een externe locatie is vaak duurder dan een feestje thuis. Ook de ruimte in je huis kan bepalen voor welke locatie je kiest. Als je weinig ruimte in huis hebt, moet je afwegen of je minder gasten uitnodigt of dat je naar een externe locatie gaat.


Gastenlijst 

Als het aan je kind ligt wil hij waarschijnlijk de hele klas uitnodigen op zijn kinderfeestje. Dit is vaak niet haalbaar, maar vraag altijd wel aan je kind welke vriendjes hij wil uitnodigen. Als ouder bepaal je natuurlijk het aantal kinderen dat uitgenodigd wordt, dit is meestal afhankelijk van de leeftijd van de jarige. Een veelgebruikte stelregel is dat je zoveel kinderen uitnodigt als de leeftijd van de jarige. Dus als je kind 7 jaar wordt, dan nodig je zeven kinderen uit. Bij het maken van de gastenlijst is het handig om contactgegevens te verzamelen, zodat je makkelijk contact kunt leggen voor de uitnodigingen. 

Datum en tijd 

Bepaal op welke dag en op welk tijdstip je het kinderfeestje wilt organiseren. Houdt hierbij rekening met andere activiteiten of vakanties van de kinderen. Bij het kiezen van een datum en tijd is het goed om rekening te houden met de leeftijd van de jarige. Jongere kinderen zijn  sneller moe en dan is een feestje na schooltijd niet zo geschikt. Maar voor oudere kinderen kun je rustig een tijdstip kiezen na schooltijd.  

Uitnodigingen

De volgende stap is het maken of kopen van uitnodigingen. Stuur de uitnodigingen ruim van tevoren zodat iedereen tijd genoeg heeft om te laten weten of ze komen. Dit is ongeveer 2 weken voor het feestje. Om teleurstellingen op het schoolplein te voorkomen, kun je het beste de uitnodigingen zelf langsbrengen bij de kinderen. 

Activiteiten 

Bedenk samen met de jarige leuke activiteiten en spelletjes die passen bij het thema van het feestje. Je kunt hierbij denken aan een speurtocht, knutselactiviteiten, dansen, sportieve spellen en er zijn nog meer creatieve ideeën te verzinnen. Zorg er bij het kiezen van de activiteiten voor dat ze passen bij de interesse en de leeftijd van de kinderen. 

Eten en drinken

Bedenk van tevoren wat voor eten en drinken je aan de kinderen wilt serveren. Kies je voor een taart die past bij het thema of laat je de kinderen hun eigen cake versieren? Afhankelijk van het tijdstip van het kinderfeestje kun je ervoor kiezen of je de kinderen laat mee eten in de avond. Communiceer dit goed naar de ouders. Controleer ook of er kinderen zijn met een allergie of andere dieetwensen. 

Versieringen

Hoe leuk is het als de versieringen in huis passen bij het thema dat jullie hebben gekozen? Online kun je veel versieringen vinden, maar ook zijn er genoeg budget winkels waar je goed kunt slagen voor leuke en betaalbare versieringen. Denk aan ballonnen, slingers, tafelkleden, servetten, wegwerp borden.  

Cadeautje en bedankjes

In de voorbereiding wil je alvast nadenken hoe je omgaat met de cadeautjes voor de jarige.
Maak je een cadeautafel of laat je alle kinderen hun cadeautje verstoppen, zodat de jarige moet zoeken? Genoeg opties, maar wel iets om op tijd over na te denken.
Aan het einde van het feestje krijgen de kinderen vaak een klein bedankje. Meestal is dit een cadeauzakje met wat kleins erin, zoals snoep of een klein speelgoedje.

Draaiboek 

Heb je alle plannen uitgedacht? Schrijf ze dan uit en maak een tijdschema met wat je hoe laat wilt gaan doen. Het maken van een draaiboek helpt je om op de dag zelf niets over het hoofd te zien en het overzicht te kunnen bewaren. 

Checklist

Bij het organiseren van een kinderfeestje komt veel kijken waar je rekening mee moet houden. Hoe handig is het om een checklist te hebben zodat je niks vergeet.

Voorbereiding

 • Bepaal het thema 
 • Kies je locatie 
 • Bepaal hoeveel kinderen je wilt uitnodigen 
 • Maak de gastenlijst en verzamel contactgegevens 
 • Kies de datum en tijd 
 • Plan de activiteiten 
 • Bepaal wat je gaat doen met eten en
 • Maak of koop de uitnodigingen
 • Verstuur de uitnodigingen 2 weken voor het feestje 
 • Maak een boodschappenlijst voor het eten en drinken 
 • Maak een lijst met benodigde materialen voor de activiteiten 
 • Koop versieringen 
 • Controleer allergieën en diëten van je gasten 
 • Koop alle boodschappen 
 • Maak een draaiboek
 • Controleer of je alles hebt

Tijdens het feestje 

 • Zorg voor voldoende volwassen of alles in de gaten te houden 
 • Houdt je draaiboek bij de hand zodat je niks vergeet 
 • Denk aan het maken van foto’s 

Na het feestje 

 • Geef alle gasten een klein cadeautasje 
 • Ruim alles op 
 • Bekijk alle foto’s met de jarige en geniet nog een keer van het leuke feestje 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *